Pemulih – pakej rangsangan disambut baik, namun usaha pemulihan perlu lebih sokongan

0
523

Pada 28 Jun 2021, kerajaan telah melancarkan perincian strategik tambahan terhadap Pelan Pemulihan Negara (PPN) untuk melengkapkan tiang matlamat yang telah diumumkan sebagai langkah “keluar” daripada pandemik  Covid-19 ini, melalui empat fasa.

Dengan peruntukkan sebanyak RM150 bilion dalam bentuk pakej “Pemulih” – pakej paling luas liputan mutakhir yang sememangnya diperlukan sebagai pemboleh inisiatif strategik – kerajaan terus menunjukkan komitmennya untuk memberi tumpuan kepada kesejahteraan rakyat walaupun menghadapi cabaran pengimbangan fokus antara “nyawa dan kelangsungan hidup” yang amat sukar dalam memerangi wabak Covid-19.

Walau bagaimanapun, beberapa komponen pakej ini harus dinilai secara objektif dalam  keberkesan dan kecukupannya.

Secara keseluruhannya, kita dapat melihat bahawa kerajaan telah memperluas jaringan keselamatan sosial untuk merangkumi lebih banyak kategori rakyat yang sangat terjejas akibat Covid-19 dan impak langkah kawalan pergerakan

Inisiatif kerajaan yang bertujuan untuk mengimbangi kemerosotan pendapatan dan mengurangkan liabiliti bulanan kini meliputi kategori individu baru seperti penyumbang bukan-Perkeso (terutamanya graduan baru, lepasan sekolah dan pekerja sektor tidak formal), orang kurang upaya yang kehilangan pekerjaan atau kategori baru sektor ekonomi seperti taska, pengusaha kantin sekolah, pengusaha industri sukan dan agensi pelancongan. Ini menunjukkan bahawa kerajaan melakukan penyelidikan dalam pembentukan dasar, dan prihatin serta bersedia bertindak untuk keperluan rakyat.

Bantuan kepada Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS)

EMIR Research menyatakan penghargaan kerana cadangan kami yang terdahulu dalam memberikan moratorium pinjaman automatik untuk semua dan juga memastikan bahawa tidak ada bayaran faedah terkumpul atau denda dikenakan selama moratorium pinjaman enam bulan semuanya dilaksanakan kerajaan. Ini agak luar biasa, memandangkan banyak perbahasan mengenai topik ini.

Walaupun kami masih menegaskan bahawa ini harus menjadi “opt-out” automatik, dan bukannya “opt-in”, moratorium tidak akan dikenakan sebarang syarat semasa permohonan untuk semua, termasuk PKS bukan mikro. Tetapi membiarkan kemudahan moratorium pinjaman untuk PKS ditinjau dan diluluskan bank mempunyai risiko bahawa manfaatnya tidak akan meliputi semua kategori layak yang merupakan tujuan yang paling tidak diingini, memandangkan kepentingan PKS terhadap ekonomi negara dan peningkatan bukti bahawa hampir semua PKS terjejas secara drastik oleh “Pandemik”.

Selain dari kesempatan kewangan, ini mungkin lebih merupakan kombinasi toksik dari kesempatan operasi dengan kejatuhan penjualan dan pendapatan yang lebih rendah yang mendorong banyak PKS ke arah titik penutupan.

Menurut tinjauan di seluruh negara baru-baru ini yang dilakukan Persatuan Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana Malaysia dengan kerjasama Pejabat Parlimen Klang, sewa merupakan kira-kira 35% daripada perbelanjaan operasi.

Walau bagaimanapun, kajian yang sama juga menunjukkan bahawa hanya sekitar 28% PKS yang ditinjau (jumlah sampel yang terdiri daripada 1,196 PKS) menerima pengurangan 30% dari pemilik berbanding mereka yang tidak menerima (51%) dan mereka yang tidak mengetahui mengenai skema tersebut (21%). Antara sebab yang paling disebut mengapa pemilik enggan memberikan pengecualian atau pengurangan sewa adalah seperti berikut: kerajaan telah menawarkan geran tunai kepada PKS; pemilik harus membayar pinjaman banknya (hujah kuat lain yang menyokong moratorium pinjaman automatik untuk semua); pemilik juga menghadapi kerugian.

Nampaknya “memberi insentif” kepada pemilik untuk memberikan potongan atau pengenepian tidak berfungsi dengan baik dan mungkin memerlukan penyemakkan semula dalam bentuk tindakan undang-undang sementara yang serupa dengan negara lain. Sebagai contoh, Singapura di bawah Peraturan Covid-19 (Langkah-langkah Sementara) (Sewa dan Langkah-langkah Berkaitan) 2020 mewajibkan pembahagian sewaan yang setara antara kerajaan, pemilik dan penyewa.

Selanjutnya, EMIR Research sangat gembira bahawa bersesuaian dengan saranan strategi kami, di bawah inisiatif untuk digitalisasi PMKS, kerajaan sekarang memulai untuk mengupayakan para pengusaha pertanian, terutama di daerah luar bandar, untuk menggunakan teknologi terbaru melalui kolaborasi Mdec dan Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK), seperti diumumkan Pemulih.

Walaupun tidak jelas berapa banyak yang akan diperuntukkan untuk sekarang, ia mungkin di bawah peruntukan tambahan RM300 juta untuk agenda digitalisasi dan peruntukan tambahan RM100 juta untuk geran Digitalisasi PKS (geran padanan RM5000 untuk pembelian atau langganan platform digital). Walaupun begitu, EMIR Research percaya ini memerlukan perhatian kerajaan yang paling tinggi memandangkan kesan berlipat ganda yang mungkin ditimbulkan terhadap pertumbuhan ekonomi negara.

Kerajaan juga mempromosikan kempen “Shop Malaysia Online” dengan memberi tumpuan kepada pengusaha mikro. Menariknya, tiada sebutan e-baucar yang memungkinkan perbelanjaan dalam talian dilakukan ringgit untuk ringgit, iaitu, keseluruhan nilai ringgit e-baucar – secara individu dan kolektif – akan dibelanjakan sama sekali yang mendorong peningkatan jualan.

E-baucar tidak akan menggantikan pertukaran wang tunai langsung. Juga, e-baucar ini hanya dianggap sebagai pembayaran sekali sahaja – yang boleh diperbaharui/ diperpanjangkan tetapi secara tidak tetap.

Usahawan mikro di bawah Program Pemerkasaan Pendigitalan Usahawan Kecil (Pupuk) akan mendapat banyak manfaat kerana bahagian pembekalan (supply-side) akan kemudiannya selaras dengan bahagian permintaan (demand-side).

Kelonggaran kerajaan bagi proses perolehan adalah langkah terpuji yang memerlukan langkah-langkah tambahan untuk meningkatkan kapasiti rantai penawaran keseluruhan di sektor awam.

Dan itu adalah pengembangan program perolehan kerajaan kepada PKS di luar program perbelanjaan pembangunan (pembinaan jalan, jambatan, bangunan, dll.), termasuk penyelenggaraan, pembaikan dan peningkatan kepada program perbelanjaan operasi semata-mata. Kerajaan bertindak sebagai pembeli terakhir dari segi penyediaan stok dan pembangunan inventori strategik untuk pengagihan semula ke sektor lain (termasuk secara langsung kepada isi rumah di mana sesuai).

Ini mungkin memerlukan skim khas hanya untuk PKS dan bekalannya boleh terdiri daripada pembekalan kritikal peringkat pertama seperti peralatan pelindung diri (PPE) misalnya, sarung tangan pembedahan dan pelitup muka 3 atau 4 lapis, dll di samping ventilator, unit rawatan intensif (ICU) katil ke komponen ventilator.

Di samping itu, bekalan kritikal peringkat ke-2 akan merangkumi dan meliputi bahan binaan, komponen pembuatan dan input separa proses, perkakasan, dan lain-lain yang merupakan sebahagian daripada rantaian bekalan sektor penting. Pembekalan makanan dan minuman, alat tulis, pakaian & pakaian seragam, dan aksesori (kasut, kasut) dapat dianggap sebagai peringkat ke-3 dan seterusnya dan boleh dikerahkan untuk rumah tangga B40 dan desa/pedalaman.

Tumpukan perhatian kepada sektor ekonomi yang serius terjejas

Memperluaskan pelepasan cukai ke arah pemotongan cukai harus menjadi langkah ke hadapan untuk memastikan industri pelancongan terus bertahan dan juga untuk merebut lebih banyak sektor. Sebagai contoh, pemotongan cukai dari 24% hingga 18% semasa dengan jadual yang sudah ada untuk “kadar marginal” (iaitu jumlah seterusnya yang boleh dikenakan cukai dari jumlah keseluruhan) tetap (iaitu 17% untuk RM600,000 pertama yang perlu dibayar) selama dua tahun (fiskal, iaitu penilaian, tahun 2021 dan 2022).

Jika tidak, langkah yang lebih radikal dalam bentuk pengecualian cukai selama dua tahun (fiskal, iaitu penilaian, tahun 2021 dan 2022) disarankan.

Pemotongan atau pengecualian cukai akan mempunyai dua kesan secara serentak, iaitu sebagai pelepasan aliran tunai dan insentif kewangan untuk terus kelangsungan perniagaan.

Respons Pendidikan Semasa Pandemik

Insentif atau bajet khusus untuk menangani isu penyediaan pendidikan semasa pandemik tidak mendapat fokus tinggi berbanding isu-isu lain. Penyediaan 1 gigabait data harian percuma hingga akhir tahun dapat membantu dalam e-pembelajaran, tetapi impaknya mungkin tidak setinggi yang diharapkan kerana dilaporkan bahawa agihan pengguna internet untuk tujuan pendidikan formal dan tidak formal masing-masing hanya 20.8% dan 18% pada tahun 2020.

Bantuan Taska Khas sebanyak RM3000 setiap satu bagi lebih dari 12,000 pusat prasekolah adalah bantuan kewangan yang sedikit sebanyak mengurangkan beban kewangan, namun ia tidak memberi impak dalam menangani kepantasan pembukaan prasekolah semula. Kesan inisiatif ini terhadap kelangsungan hidup operasi taska mungkin tidak ketara sekiranya “lockdown” berpanjangan. Justeru itu, inisiatif-inisiatif ini, walaupun membantu, mungkin tidak memberi impak yang signifikan dalam menangani isu penyediaan pendidikan semasa pandemik, terutamanya pada kanak-kanak yang dianggap lebih memerlukan pendidikan bukan berbentuk atas talian.

Pelan Imunisasi Covid-19 Nasional

Memastikan bekalan vaksin yang stabil dan tepat pada masanya serta meningkatkan hasil vaksinasi harian adalah beberapa objektif utama dalam pengurusan pandemik yang digariskan EMIR Research.

EMIR Research turut berpuas hati melihat peningkatan vaksinasi disebut sebagai salah satu daripada tiga tonggak utama Pemulih. Langkah-langkah yang sudah pun dijangkan seperti peningkatan Pusat Pemberian Vaksin (PPV), pembentukan pusat pemberian vaksin pandu-lalu, dan vaksinasi mudah alih disebutkan sebagai contoh-contoh inisiatif.

Namun, usaha untuk meningkatkan penyertaan klinik doktor umum dan institusi kesihatan swasta tidak disebutkan. Walaubagaimanapun, keberkesanan strategi desentralisasi ini memerlukan bekalan vaksin yang besar dan konsisten.

Pemulih merangkumi tambahan dana berjumlah RM400 juta untuk pemerolehan vaksin dari 120% hingga 130% daripada populasi Malaysia, tetapi bagaimana usaha pembelian jumlah dos vaksin yang lebih besar dapat membantu mengatasi isu kestabilan bekalan (kekerapan dan jumlah dos vaksin) adalah tidak jelas. Mengulangi cadangan kami sebelumnya – adalah sangat penting bagi peruntukan ini (atau peruntukan baru) merangkumi usaha (tetapi tidak terhad kepada) memperluaskan semua sumber pemerolehan vaksin, dan untuk pembentukan pasukan petugas di antara menteri bertahap tinggi bagi usaha diplomasi dan pemerolehan vaksin.

Kejayaan langkah-langkah ini memerlukan semua pihak untuk mengetepikan perbezaan dan matlamat politik semata-mata, dan memberi ruang fokus sepenuhnya (sebagai pendekatan “seluruh Malaysia”) untuk memerangi musuh bersama yang tidak kelihatan dan tidak memilih mangsanya. Walaupun pemanjangan Fasa 1 PPN menunjukkan kebergantungan kepada beberapa kriteria sebelum beralih ke Fasa 2, cadangan kami mengharuskan kawalan pergerakan sebagai “penutupan penuh” yang seketatnya untuk menghasilkan perbezaan keputusan kawalan jangkitan.

Indikator jumlah kes (dengan sendirinya) mungkin tidak dapat memberikan gambaran penuh dengan tepat, oleh itu mungkin tidak dapat memberitahu status sebenar kawalan jangkitan Covid-19. Secara minimanya, penilaian yang baik perlu merangkumi bilangan ujian dan kadar positif ujian. Berkait rapat dengan isu ini, peningkatan ujian (peningkatan bilangan dan tahap rawak dalam persampelan) dan pembelian kit ujian baru tidak disebut dalam Pemulih.

Langkah-Langkah Lain untuk Memantapkan Inisiatif

EMIR Research juga percaya bahawa memiliki ruang fiskal yang lebih luas akan membantu kerajaan mempunyai lebih keupayaan membantu rakyat yang teruk terjejas akibat pandemik ini. Oleh itu, tahap nisbah hutang-ke-KDNK harus segera dinaikkan kepada 65% daripada KDNK untuk Sekuriti Kerajaan Malaysia (MGS), Terbitan Pelaburan Kerajaan Malaysia (MGII) dan pinjaman Bil Perbendaharaan Islam Malaysia (MITB). Yang penting, di bawah keadaan Darurat yang berlaku sekarang, kerajaan dapat memintas keperluan persidangan Parlimen dan secara sepihak meningkatkan had hutang negara – menghindari risiko permainan politik berlebihan dalam isu ini yang langsung tidak membantu keadaan rakyat.

Terakhirnya, agenda pendamaian nasional adalah penting bagi negara untuk terus mara ke hadapan sebagai sebuah masyarakat bersatupadu yang boleh menyambut kestabilan memandangkan penamatan darurat tidak lama lagi. Dalam keadaan di mana gesaan agar Parlimen bersidang semula secepat mungkin, semua pihak harus memastikan bahawa kesejahteraan rakyat diutamakan. Ini meletakkan agenda rakyat sebagai isu utama dan teras dalam semua hal-ehwal persidangan Parlimen, apabila tiba masanya.

Dr Rais Hussin, Dr Margarita Peredaryenko, Jason Loh & Ameen Kamal merupakan sebahagian daripada pasukan penyelidik di Emir Research, sebuah organisasi pemikir bebas yang berfokuskan kepada pencernaan saranan-saranan dasar strategik berteraskan penyelidikan yang terperinci, konsisten dan menyeluruh.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here